Postopkovna pravičnost, legitimnost policije in sodelovanje bosanskih študentov s policijo

Elmedin Muratbegović, Srđan Vujović, Adnan Fazlić

Namen prispevka:

Namen študije je osvetliti dejavnike, ki vplivajo na zaupanje študentov v policijo v Sarajevu. Natančneje, pričujoča študija predstavlja empirični preizkus in opis odnosa študentov, ki temelji na preteklih izkušnjah s policijo in sistemom kazenskega pravosodja. Namen študije je ugotoviti, ali obstaja povezava med postopkovno pravičnostjo, legitimnostjo policije in sodelovanjem javnosti s policijo, kakor tudi preučiti, kaj vpliva na zaupanje v policijo med študenti Pravne fakultete in Fakultete za kriminalistiko, kriminologijo in varnostne vede Univerze v Sarajevu. Glavni namen študije je preveriti različne raziskovalne hipoteze, ki izhajajo iz postopkovnega modela policijske dejavnosti. Ugotovitve študije je možno uporabiti kot osnovo za prihodnje podobne raziskave v Sarajevu ter Bosni in Hercegovini.

Metode:

Študija testira hipoteze, ki izhajajo iz na postopkovnem modelu temelječe policijske dejavnosti. Pri tem uporablja presečne podatke študentov Pravne fakultete in Fakultete za kriminalistiko, kriminologijo in varnostne vede Univerze v Sarajevu, ki so v celoti izpolnili spletni vprašalnik (n = 583). V pričujoči empirični raziskavi je bila kot metoda zbiranja podatkov uporabljena anketa. Podatke smo analizirali s pomočjo opisne statistike (mere srednjih vrednosti in razpršenosti) in statističnega sklepanja (faktorska analiza in analize korelacij).

Ugotovitve:

Članek predstavlja ugotovitve raziskave med študenti Pravne fakultete in Fakultete za kriminalistiko, kriminologijo in varnostne vede Univerze v Sarajevu v Bosni in Hercegovini. Večina respondentov je razkrila, da je zaupanje v policijo določeno z dojemanjem njenega ugleda. To pomeni, da če policija deluje učinkovito, moralno in v skladu z zakonom, se stopnja zaupanja v policijo povečuje. Ugotovitve so pokazale, da ima grožnja glede sankcij/stroškov (formalnih in neformalnih) pomembno vlogo v zgodbi o zaupanju v policijo, prav tako pa je pomemben tudi odnos med postopkovno pravičnostjo in zaupanjem v policijo. Po drugi strani pa analize niso pokazale pomembnih korelacij med legitimnostjo policije in drugimi spremenljivkami, kot je sodelovanje s policijo. Tako tudi demografski dejavniki (spol in starost), samonadzor in življenjski slog ne igrajo pomembne vloge glede zaupanja v policijo.

Omejitve/uporabnost raziskave

Omejitve te študije se nanašajo predvsem na vzorčenje. Za namen pričujočega prispevka je bil uporabljen priložnostni vzorec. Čeprav je bila spletna anketa na voljo vsem študentom obeh fakultet (N = 4014), veliko študentov vprašalnika ni izpolnilo, kar lahko štejemo za omejitev raziskave. Glede na to, da je samo 583 študentov v celoti izpolnilo spletni vprašalnik, je stopnja odzivnosti 14,51 %.

Praktična uporabnost:

Rezultati raziskave imajo vpliv na policijsko prakso v kantonu Sarajevo ter Bosni in Hercegovini. Natančneje, ugotovitve je možno obravnavati kot kazalnike, ki lahko pomagajo policiji pri izboljšanju svoje prakse v kantonu Sarajevo.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Raziskava je pomembna, saj so študije te vrste v Bosni in Hercegovini redkost, kar pomeni, da bi ti rezultati lahko postali podlaga za podobne raziskave v prihodnosti. Študija proučuje tudi tiste dejavnike, ki vplivajo na zaupanje v policijo med študenti prava, kazenskega pravosodja, kriminologije in varnostnih ved v Sarajevu.

UDK: 343.2.01:351.74(497.5)

Ključne besede: policija, legitimnost, zaupanje, sodelovanje, spoštovanje zakonov, študenti, Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Celoten članek

v angleškem jeziku