Stališča študentov do policije v Republiki Makedoniji

Gordana Buzarovska, Oliver Bachanovic, Gordan Kalajdziev, Aleksandra Gruevska Drakulevski, Boban Misoski, Bogdancho Gogov, Divna Ilic, Natasa Jovanova

Namen prispevka:

Čeprav so vprašanja o legitimnosti policije in zaupanja v policijo zelo pomembna za oblikovanje splošne ravni zaupanja v vladne institucije, v Republiki Makedoniji na to temo primanjkuje raziskav. Namen študije je oceniti izkušnje študentov s kazenskopravnim sistemom in morebitno viktimizacijo.

Metode:

Nacionalna raziskava, v kateri je bil uporabljen strukturiran vprašalnik, je bila februarja 2013 izvedena na Pravni fakulteti in Fakulteti za varnostne vede v Republiki Makedoniji. Po opravljeni faktorski analizi z namenom preverjanja veljavnosti vprašalnika je bila izdelana korelacijska matrika. Zatem sta bili izvedeni dve regresijski analizi z namenom identifikacije spremenljivk, ki pomembno vplivajo na obe dimenziji legitimnosti policije, in sicer na zaupanje in na dolžnost spoštovanja zakonov.

Ugotovitve:

Ugotovitve opozarjajo na pomen postopkovne pravičnosti in učinkovitosti policije za zaupanje v policijo. Toda le učinkovitost policije je imela statistično pomemben vpliv na dolžnost spoštovanja zakonov.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

To je ena izmed prvih študij v Makedoniji, ki temeljijo na mnenjih študentov prava in varnostnih ved. Rezultate je mogoče uporabiti kot pomoč nacionalni policiji pri pripravi politik, ki bi se morale osredotočiti na izboljšanje učinkovitosti policije in postopkovne pravičnosti. Prihodnje študije morajo svojo pozornost osredotočiti na načine za doseganje teh pomembnih vidikov policijskega dela.

UDK: 351.74/76(497.7)

Ključne besede: policija, avtoriteta policije, zaupanje v policijo, sodelovanje s policijo, spoštovanje zakonov, kriminalna viktimizacija

Celoten članek

v angleškem jeziku