Legitimnost policije, postopkovna pravičnost in sodelovanje s policijo: poljska perspektiva

Janina Czapska, Ewa Radomska, Daria Wójcik

Namen prispevka:

Prispevek predstavlja ključne ugotovitve raziskave, opravljene na Poljskem v letu 2013 v okviru mednarodnega projekta z naslovom “Legitimnost policijske dejavnosti in kazenskega pravosodja v srednji in vzhodni Evropi”. Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, ali in v kolikšni meri so bile raziskovalne hipoteze o na procesu temelječem modelu policijske dejavnosti potrjene v poljskem kontekstu. Natančneje, raziskava je preučila vplive glavnih dejavnikov, ki oblikujejo dojemanje legitimnosti policije, in vpliv legitimnosti policije na sodelovanje javnosti s policijo.

Metode:

Študija uporablja podatke iz spletne ankete, izvedene med 506 študenti prava, varnostnih in administrativnih ved z 11 visokošolskih zavodov na Poljskem. Avtorji so uporabili niz koeficientov korelacije in regresijskih modelov, da bi preučili odnose med vsemi spremenljivkami in preverili raziskovalno hipotezo, ki izhaja iz modela na procesu temelječe policijske dejavnosti.

Ugotovitve:

Analize so pokazale, da ima postopkovna pravičnost policije največji vpliv na legitimnost policije. Poleg tega ima odnos do postopkovne pravičnosti najmočnejši vpliv na zaupanje študentov v policijo. Manj dvoumne so povezave med legitimnostjo policije in sodelovanjem s policijo. Regresijski modeli so pokazali le vpliv učinkovitosti policije in obveznosti spoštovati zakone na pripravljenost sodelovati s policijo.

Praktična uporabnost:

Rezultati študije lahko ponudijo priporočila poljski policiji, ki so lahko izhodišče za spodbujanje poštene in pravične prakse ter za izboljšanje sodelovanja s policijo in drugega s pravnimi normami povezanega vedenja.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Sedanja študija podaljšuje predhodne raziskave na dva načina. Prvič, predstavljena raziskava pomembno prispeva k obsegu literature, ki testira hipoteze o na procesu temelječem modelu policijske dejavnosti v raziskovalnih okoljih zunaj Združenih držav Amerike. Drugič, ta študija lahko vodi do redefiniranja pojma legitimnosti policije.

UDK: 343.2.01:351.74(438)

Ključne besede: postopkovna pravičnost, legitimnost policije, sodelovanje s policijo, na procesu temelječ model, Poljska

Celoten članek

v angleškem jeziku