Zaupanje v policijo pri slovenskih študentih prava in varstvoslovja

Gorazd Meško, Rok Hacin, Katja Eman

Namen prispevka:

Namen prispevka je raziskati zaupanje študentov varstvoslovja in prava v policijo in s tem povezane dejavnike.

Metode:

Podatke smo zbrali s pomočjo spletne ankete na priložnostnem vzorcu študentov prava in varstvoslovja. Podatke smo analizirali z uporabo opisnih in multivariatnih statističnih metod.

Ugotovitve:

Ugotovitve kažejo, da spremenljivke postopkovna pravičnost, učinkovitost policije, avtoriteta policije in pravni cinizem vplivajo na zaupanje v policijo. Poleg tega regresijska analiza kaže, da so pri študentih prava spremenljivke avtoriteta policije, postopkovna pravičnost, učinkovitost policije, distributivna pravičnost, odvračanje in pravni cinizem pomembne za napovedovanje zaupanja v policijo, za študente varstvoslovja pa to velja za spremenljivke avtoriteta policije, učinkovitost policije in postopkovna pravičnost. Rezultati diskriminantne analize kažejo, da študenti prava bolj pozitivno ocenjujejo življenjske cilje in moralno kredibilnost. Pri spremenljivkah avtoriteta policije, zaupanje v policijo, pravni cinizem in postopkovna pravičnost so povprečne vrednosti pri študentih varstvoslovja višje kot pri študentih prava.

Omejitve/uporabnost raziskave

Zaradi priložnostnega vzorca (študenti prava in varstvoslovja) rezultatov ni mogoče posploševati, vendar ti kljub temu zagotavljajo vpogled v zaupanje do slovenske policije med potencialnimi bodočimi strokovnjaki (kazensko)pravnega sistema.

Praktična uporabnost:

Izhajajoč iz študije ugotavljamo, da bi bilo treba povečati avtoriteto policije, postopkovno pravičnost, učinkovitost, distributivno pravičnost policije, zastraševalni učinek kazenskih sankcij in zmanjšati pravni cinizem.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Članek predstavlja izhodišče za nadaljnje raziskovanje dojemanja zaupanja v policijo pri študentih v Sloveniji in vključuje predloge, kako povečati zaupanje študentov v policijo.

UDK: 351.74(497.4)

Ključne besede: zaupanje v policijo, policija, pravo, kazensko pravosodje, varstvoslovje, študenti, Slovenija

Celoten članek

v angleškem jeziku