Pravni cinizem med družbeno-aktivno mladino

Rachel Swaner, Avi Brisman

Namen prispevka:

Članek preučuje odnos mladih do policije in interakcije z njo ter odnos do sodnega sistema in prava na splošno. Preučuje predvsem tiste mlade, ki živijo v socialno in ekonomsko prikrajšanih skupnostih, kjer cinizem in skepticizem o učinkovitosti in pravičnosti policistov običajno dosegata visoko raven.

Metode:

Z uporabo podatkov iz raziskave, kjer je sodelovalo 133 najstnikov, ki prostovoljno sodelujejo pri programih sodišča v Brooklynu (NY, ZDA), poskuša študija bolje razumeti čustva nedelinkventnih mladostnikov o pravičnosti zakona, zaupanju v sodni sistem in odnosu do policije.

Ugotovitve:

T-testi in multiple regresijske analize kažejo, da je pravni cinizem med anketiranimi mladimi visok in izhaja iz občutkov diskriminacije in neenakega izvrševanja pooblastil. Nedavna negativna izkušnja s policistom je pomemben napovednik za bolj negativen odnos do policije, čeprav pa pozitivna izkušnja ne predstavlja statistično pomembnega napovednika za bolj pozitiven odnos.

Omejitve/uporabnost raziskave

Študija je bila opravljena zgolj v fizično izločenem urbanem območju v Združenih državah Amerike, kjer je stopnja kriminalitete visoka in kjer pretežno prebivajo Afro- in Latinoameričani. Poleg tega bi lahko bolj kvalitativno naravnana pripoved pomagala razkriti razloge, zakaj so mladi, zlasti tisti iz revnih območij z veliko kriminalitete, zasičenih s policijsko dejavnostjo, ter tisti, ki imajo negativen odnos do policije, še vedno zainteresirani za delo s formalnimi mehanizmi družbenega nadzorstva.

Praktična uporabnost:

Osredotočenost raziskave na proces in pravičnosti pomeni, da je prav spoštljiva obravnava vseh, ki se znajdejo v sistemu, najbolj pomemben dejavnik izboljšanja zaupanja javnosti v sistem. Čeprav so negativno razpoloženi do organov kazenskega pravosodja, mladi ne morejo obstati v stanju brez norm in pravil. Velik potencial predstavlja smiselno partnerstvo z njimi z namenom doseganja večje pravičnosti v postopkih kazenskega pravosodja. Javna politika bi imela koristi z aktivnim vključevanjem mladih v v-skupnost-usmerjene programe za zmanjševanje kriminalitete mladih.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Naša študija je prva, ki se je usmerila izključno na neprestopniške mlade, ki so prostovoljno prišli do institucije formalnega družbenega nadzorstva – sodišča.

UDK: 343(73)

Ključne besede: odnos do policije, družbeno udejstvovanje, pravni cinizem, mladi

Celoten članek

v angleškem jeziku