Terorizem: družbeni vzroki in vidiki

Renato Matić, Anita Dremel, Mateja Šakić

Namen prispevka:

Namen prispevka je analizirati izvor različnih interpretacij dogodkov, povezanih s terorizmom, s posebnim poudarkom na različnih interpretacijah vzrokov in posledic terorizma. Cilj je pokazati, da je pri vzrokih problema in pri njegovem reševanju prisotna ista logika.

Metode:

Raziskava družbenih vzrokov terorizma se naslanja na kritične teoretične poglede in pri dekonstrukciji nekaterih samoumevnih pogledov o terorizmu in njegovih akterjih uporablja metodo zgodovinske primerjave. Razumevanje vzrokov terorizma povezuje z zgodovino vzajemnih odnosov med današnjimi prevladujočimi akterji globalnega terorizma in protiterorizma. Pri tem želi pojasniti posledice terorizma kot rezultat stabilnih in kontinuiranih odnosov med glavnimi akterji.

Ugotovitve:

Analiza je pokazala, da so trenutni pristopi pri obravnavanju problema terorizma izrazito neuspešni, med drugim tudi zato, ker se zanašajo na isto logiko, ki je privedla do problema na prvem mestu in je zato ni mogoče uporabiti za reševanje istega problema. Sedanje razmerje moči med akterji “terorizma” in “protiterorizma” kažejo na potrebo po morebitnih alternativnih pristopih pri preprečevanju medsebojno dopolnjujočega nasilja “terorizma” in “protiterorizma”.

Omejitve/uporabnost raziskave

Največja vrednost analize je predstavitev tistega pogleda na problem terorizma, ki temelji na tradiciji sociološke teorije, zlasti teorij o deviantnosti. Tako predstavlja pomembno dopolnilo k bolj razširjenim kriminalističnim, kriminološkim, psihološkim in pravnim vidikom. Brez takšnega zgodovinsko utemeljenega in sociološko podkrepljenega pristopa kritični pogledi niso možni.

UDK: 343.3

Ključne besede: terorizem, kolonializem, center, periferija, logika moči, razmerja moči

Celoten članek

v angleškem jeziku