Mladoletniška kriminaliteta v 21. stoletju: resnično naraščajoč ali zgolj medijsko izpostavljen problem – študija primera Hrvaške

Irena Cajner Mraović, Valentina Asančaić, Dubravko Derk

Namen prispevka:

Namen prispevka je analizirati dinamiko mladoletniške kriminalitete in identificirati dolgoročne trende v razvoju tega nezaželenega družbenega pojava na območju Hrvaške v tem stoletju.

Metode:

Analiza je bila opravljena s pomočjo uporabe uradne statistike hrvaške policije, kjer je analizirana dinamika in povprečje pojavnosti vseh kaznivih dejanj, kaznivih dejanj z elementi nasilja in premoženjskih kaznivih dejanj, ki so jih bili v obdobju od 2000 do 2013 na območju Hrvaške osumljeni mladoletniki. Za predvidevanje pojavnosti analiziranih kaznivih dejanj v bližnji prihodnosti je bila uporabljena metoda linearnih trendov.

Ugotovitve:

Število analiziranih kaznivih dejanj je v opazovanem obdobju stabilno, včasih celo upada, pri tem pa lahko zaznamo določene poraste ali upade pri specifičnih oblikah kaznivih dejanj in v krajšem časovnem obdobju. Slednje nas lahko vodi k napačnim zaključkom ali pa brez potrebe vzbuja alarmne odzive. To še posebej velja za nihanja pojavnosti kaznivih dejanj umora in posilstva, ki so jih bili osumljeni mladoletniki, še posebej zato, ker govorimo o majhni številki pojavnosti teh kaznivih dejanj. Statistično pomembna odstopanja so bila zaznana le pri kaznivih dejanjih ropov in tatvin; ugotovili smo pomemben porast prijavljenih kaznivih dejanj ropa in upad kaznivih dejanj tatvin.

Praktična uporabnost:

Na Hrvaškem, pa tudi v drugih postsocialističnih državah Srednje in Vzhodne Evrope, obstaja prepričanje o dramatičnem porastu mladoletniške kriminalitete v času po 1990. Rezultati te analize pokažejo, kako lahko takšna prepričanja spregledajo dolgoročne in pomembne spremembe na področju mladoletniške delinkvence, ki so pogojene in jih je mogoče pojasniti predvsem skozi prizmo družbenih sprememb.

UDK: 343.915(497.5)

Ključne besede: mladoletniki, kriminaliteta, nasilna kazniva dejanja, premoženjska kazniva dejanja, Hrvaška, trendi

Celoten članek

v angleškem jeziku