Specializacija organov za kazenski pregon za obravnavo kibernetske kriminalitete

Milana Pisarić

Namen prispevka:

Članek obravnava specializirane enote za kibernetsko kriminaliteto znotraj kazenskopravnega sistema kot enega izmed ključnih elementov ustreznega odzivanja na kibernetsko kriminaliteto. Avtorji poudarjajo potrebo po vzpostavitvi in/ali izboljšanju takih organizacij s posebnimi pooblastili tako v okviru organov kazenskopravnega pregona kot tudi v okviru sodišč, da bi odpravili težave, ki se pojavljajo v zvezi s kaznivimi dejanji, ki so povezani z računalniki, še posebej tistimi, ki se tičejo preiskovanja in pregona kaznivih dejanj nasproti in/ali preko računalniških podatkov in sistemov ter izvajanja računalniške forenzike v zvezi z elektronskimi dokazi na splošno.

Metode:

Avtorji analizirajo relevantni mednarodni pravni okvir in različne nacionalne zakonodaje, izbrane kot primer dobre prakse z namenom predstaviti utemeljitev in namen specializacije, vrste specializiranih enot za kazenski pregon, njihovih organizacij, funkcij, strateške in taktične odgovornosti.

Ugotovitve:

Preiskovanje in pregon kibernetske kriminalitete in forenzična analiza elektronskih dokazov zahteva specifična znanja v okviru organov kazenskega pregona. Priporočljivo je oblikovati ali konsolidirati policijske in preiskovalne enote za kibernetsko kriminaliteto s strateškimi in operacijskimi odgovornostmi ter zmožnostmi za računalniško forenziko znotraj enot za kibernetsko kriminaliteto ali kot ločene strukture. Kar se tiče sodstva, delo s kaznivimi dejanji, povezanimi z računalniki, zahteva posebno znanje in sposobnosti ter, kjer je to združljivo s pravnim sistemom posamezne države, obravnavo oblikovanja specializiranih sodišč. Kot dopolnitev obstoječih pravnih mehanizmov za obravnavo mednarodnih kaznivih dejanj in v izogib nekaznovanja resnih kibernetskih napadov bi bila dobra rešitev ustanovitev mednarodnega sodišča ali razsodišča, ki bi imelo jurisdikcijo nad posamezniki, ki so storili najhujša kibernetska kazniva dejanja globalnega pomena.

Omejitve/uporabnost raziskave

Rezultati, predstavljeni v tem članku, so predlogi de lege ferenda za izboljšave obstoječe zakonodaje, povezanih z organizacijo in močjo organov, pristojnih za boj proti kibernetski kriminaliteti.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Kljub obstoju velikega števila esejev na temo kibernetske kriminalitete jih veliko ne obravnava taktičnih in proceduralnih težav preiskovanja in pregona teh specifičnih vrst kaznivih dejanj. Rezultati, ki so predstavljeni v tem članku, so predlogi de lege ferenda za izboljšave obstoječe zakonodaje, povezanih z organizacijo in močjo organov, pristojnih za boj proti kibernetski kriminaliteti. Skladno s tem je vrednost tega članka mogoče prepoznati v analizi pravnih rešitev glede kazenskega pregona in odgovorov na kazniva dejanja, povezana z računalniki, s poudarkom na specializaciji vključenih organov.

UDK: 343.3/.7:004

Ključne besede: kibernetska kriminaliteta, preiskava, pregon, sodišče, specializacija

Celoten članek

v angleškem jeziku