Usklajevanje Zakona o policiji Republike Srbije z evropskimi standardi varovanja človekovih pravic

Tomislav Radović, Žarko Braković

Namen prispevka:

Zaradi univerzalnosti človekovih pravic kot dela naravnih in neodtujljivih civilizacijskih vrednot so pravice stalno podvržene znanstveni obravnavi z različnih vidikov. Pravna ureditev človekovih pravic vsebuje tako mednarodno kot nacionalno komponento. Vladne institucije kazenskega pravosodja pa imajo zelo pomembno vlogo pri realizaciji, implementaciji in varstvu človekovih pravic. Pomemben segment skladnosti nacionalne zakonodaje vključuje usklajevanje zakonov in drugih državnih predpisov z evropskimi standardi varstva človekovih pravic. V prispevku avtorji poskušajo ugotoviti, kakšne so z vidika človekovih pravic možnosti za nadaljnjo uskladitev srbske policijske zakonodaje z evropskimi standardi.

Metode:

Avtorji uporabljajo metodo analize strokovne literature, mednarodnih predpisov in pravnih virov, opisno metodo, metodo analize in sinteze, induktivno-deduktivno metodo ter metodo kompilacije.

Ugotovitve:

Srbija je v okviru sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju dolžna ravnati v skladu z zakonodajo Evropske unije. Splošna uskladitev zakonodaje bo gotovo terjala usklajevanje zakonov in predpisov s področja kazenskega pravosodja. Sedanji Zakon o policiji bo zelo hitro nadomeščen z novim, pri čemer bo morala biti posebna pozornost, med drugim, namenjena usklajenosti določb zakona z evropskimi standardi človekovih pravic.

Omejitve/uporabnost raziskave

Prispevek je izčrpen in kritičen ter predstavlja podrobno analizo stanja in predloge za uskladitev policijske zakonodaje z evropskimi standardi varovanja človekovih pravic. Glede na to, da je Srbija v procesu pridruževanja Evropski uniji, so ugotovitve prispevka lahko uporabne za pripravo na pristopna pogajanja v poglavjih, ki se ukvarjajo s tem področjem. Prispevek utegne znotraj Zakona o policiji Republike Srbije vzpodbuditi iskanje odgovorov na vprašanja, povezana z normativno ureditvijo zagotavljanja človekovih pravic.

UDK: 351.74:342.7(497.11)

Ključne besede: usklajevanje, človekove pravice, policija, organizacija, standardi, Srbija

Celoten članek

v angleškem jeziku