Pravna analiza javnih pooblastil Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja – de lege lata in de lege ferenda

Iztok Rakar, Bojan Tičar

Namen prispevka:

Članek analizira razvoj podeljevanja javnih pooblastil Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja. Na podlagi ocene preteklih in sedanjih izkušenj avtorja predlagata smernice za bodočo pravno ureditev in upravno prakso.

Metode:

Članek temelji na analizi predpisov, pravne teorije, sodne prakse ustavnega sodišča in poročil upravne inšpekcije.

Ugotovitve:

Javno pooblastilo je v slovenskem pravnem redu institut ustavnega in upravnega prava. Analiza področne zakonodaje kaže, da se z javnim pooblastilom prenašajo zelo različne upravne naloge na pravne subjekte javnega in zasebnega prava (npr. javna podjetja, zbornice in posameznike).

Podeljevanje javnih pooblastil ima v praksi številne pomanjkljivosti: ex ante gledano so obrazložitve razlogov za podelitev javnih pooblastil zelo splošne in ne temeljijo na analizah, ex post gledano pa se ne izvaja evalvacija podeljenih javnih pooblastil, nadzor nad njihovim izvajanjem pa je pomanjkljiv. Nadzor je v praksi večinoma rezultat nepravilnosti, ugotovljenih na podlagi naključnih nadzorov ali objavljenih preko medijev, ne pa sistematične aktivnosti.

Javna pooblastila zbornic z obveznim članstvom predstavljajo poseben problem. Javna pooblastila nekdanje Zbornice Republike Slovenije za zasebno varovanje, ki so se nanašala na podeljevanje licenc in strokovni nadzor, so bila odvzeta zaradi nepravilnosti, ugotovljenih v okviru nadzora upravne inšpekcije.

Omejitve/uporabnost raziskave

Raziskava je omejena na Slovenijo, rezultati pa so relevantni tudi za druge države iz skupine t. i. mladih demokracij s tega območja, potencialno pa tudi za države Zahodne Evrope.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Analiza se nanaša na ključne probleme podeljevanja in izvajanja javnih pooblastil, ocenjuje njihovo prakso in ponuja možne rešitve.

UDK: 351.746.2(497.4)

Ključne besede: javno pooblastilo, zasebno varovanje, zbornica, sodna praksa, ustavno sodišče, Slovenija

Celoten članek

v angleškem jeziku