Specializacija kazenskega pravosodja pri obvladovanju organizirane kriminalitete in mladoletniškega prestopništva v Republiki Srbiji

Tatjana Bugarski

Namen prispevka:

Tema prispevka je predstavitev določenih oblik specializacije kazenskih sodišč v Republiki Srbiji v postopkih proti organizirani kriminaliteti in postopkih zoper mladoletnike. V prispevku so obravnavana vprašanja v zvezi s pristojnostjo kazenskih sodišč ter kvantitativne in kvalitativne sestave porote. Hkrati je posebna pozornost namenjena vlogi sodišča v okviru novega Zakonika o kazenskem postopku, sprejetega v Srbiji leta 2011, načelu proste presoje dokazov in razumski potrebi po določenih reformah specializiranih kazenskih sodišč.

Metode:

Avtorica je analizirala obstoječe predpise, ki se navezujejo na pristojnost kazenskih sodišč, kvantitativno in kvalitativno sestavo porote ter specializacijo in skladnost kazenskega pravosodja s splošno sprejetimi pravnimi standardi. Koncept prispevka temelji na primerjalni metodi, s katero je avtorica analizirala dobre primere obstoječih pravnih standardov v nekaterih državah, ki kažejo na izvedljivost specializacije kazenskih sodišč.

Ugotovitve:

Posebnosti določenih oblik kriminalitete, kot tudi posebnosti nekaterih storilcev kaznivih dejanj, zahtevajo ne le spremembo kazenskega postopka, temveč tudi specializacijo kazenskih sodišč. Ta specializacija vključuje posedovanje določenega znanja, spretnosti in predvsem izkušnje poklicnih sodnikov in porotnikov, ki sodelujejo v teh postopkih. Potreba po specializiranih kazenskih sodiščih v primerih postopkov zoper organizirano kriminaliteto se je zaradi specifičnosti manifestacije te oblike kriminalitete in specifičnosti kazenskega postopka, ki predstavlja nekakšno spremembo splošnega kazenskega postopka, pokazala kot ključna. Poleg tega je specializacija kazenskega sodišča v primeru kazenskega postopka zoper mladoletnika določena na podlagi značilnosti storilca (mladoletnika). Upravičenost specializacije kazenskih sodišč v navedenih postopkih se odraža v samih kazenskih postopkih, ki se izvajajo v učinkovito, zakonito in strokovno.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Vprašanje reforme pravosodja, organizacije, sestave in specializacije kazenskega pravosodja predstavlja večno perečo temo, ki pa ji strokovna in znanstvena dela ne posvečajo dovolj pozornosti. Posledično vsako delo, ki pokriva to temo, predstavlja prispevek na področju te študije. Rezultati, predstavljeni v tem delu, so predlogi de lege ferenda za izboljšanje obstoječih predpisov v zvezi s specializacijo kazenskega pravosodja.

UDK:

Ključne besede: sodišča, porota, specializacija, kazenski postopek, organizirana kriminaliteta, mladoletniki, Srbija

Celoten članek

v angleškem jeziku