Razvoj in vpliv protikorupcijske politike na Portugalskem: preliminarna ocena načrtov za obvladovanje tveganja korupcije

Eduardo Viegas Ferreira

Namen prispevka:

Namen prispevka je oceniti vpliv načrtov za obvladovanje tveganja korupcije, ki jih uporabljajo v javni upravi in korporacijah, na mednarodno dojemanje korupcije na Portugalskem ter na odkrivanje in obsodbe koruptivnega vedenja.

Metode:

Pričujoča raziskava predpostavlja, da igrajo politični sistemi, institucije in družbene skupine ter različni načini posameznikove interakcije z njimi pomembno vlogo pri pojavu koruptivnega vedenja. Načrti za obvladovanje tveganja korupcije so od leta 2009 del portugalske protikorupcijske strategije. Njihovo oblikovanje in izvedba sta bila tako politično kot tudi družbeno kontekstualizirana. Za ugotavljanje trendov korupcije pred in po izvedbi načrtov smo uporabili uradne podatke vladnih in nevladnih agencij o korupciji med letoma 2001 in 2014.

Ugotovitve:

Obstoječi podatki kažejo, da vsaj do leta 2014 načrti za obvladovanje tveganja korupcije niso imeli nobenega vpliva na mednarodno dojemanje korupcije na Portugalskem ter na odkrivanje in obsodbe primerov korupcije.

Omejitve/uporabnost raziskave

Izide enega ukrepa za boj proti korupciji, kot so načrti, je težko prepoznati in izolirati, saj so v istem časovnem obdobju potekali ali bili aktivirani številni drugi ukrepi, prav tako pa številni socialni, politični, gospodarski in kulturni dejavniki. Prvi in preliminarni oceni bodo morale slediti bolj poglobljene, kvalitativne analize.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Ta članek poudarja potrebo po ocenjevanju rezultatov vseh protikorupcijskih ukrepov. Načrti za obvladovanje tveganja korupcije so dolgotrajni ukrep, ki potrebuje tudi določena sredstva in vire, zato jih je treba še dodatno preskusiti glede na socialne in politične koristi.

UDK: 343.352

Ključne besede: korupcija, načrti za obvladovanje tveganja korupcije, preprečevanje kriminalitete

Celoten članek

v angleščini