Kako hrvaški policisti dojemajo določene značilnosti policijskih menedžerjev?

Ksenija Butorac, Ante Orlović, Mislav Stjepan Žebec

Namen prispevka:

Namen prispevka je analizirati pomen in prisotnost relevantnih osebnostnih značilnosti in veščin/kompetenc policijskih menedžerjev v hrvaški policiji in ugotoviti, ali socialne in demografske značilnosti policistov vplivajo no to oceno.

Metode:

Raziskava je bila izvedena na priložnostnem vzorcu 132 hrvaških policistov (104 moških) – študentov študijskega programa kriminalistike. Uporabljen je bil vprašalnik, ki je v skladu s Katzovo teorijo uspešnega menedžmenta meril oceno pomembnosti in prisotnosti določenih osebnostnih kompetenc pri hrvaških policijskih menedžerjih – tehničnih oz. strokovnih kompetenc, socialnih kompetenc ter strateških kompetenc. Anketiranci so ocenjevali tudi najbolj značilne osebnostne značilnosti hrvaških policijskih menedžerjev.

Ugotovitve:

Anketiranci so vse tri vrste kompetenc ocenili kot zelo pomembne, medtem ko so pomembnost osebnostnih značilnosti menedžerjev za njihovo uspešnost ocenili kot srednje pomembno. Največji razkorak je bil zaznan med pomembnostjo in dejansko prisotnostjo socialnih veščin/kompetenc pri policijskih menedžerjih. Socialne veščine so bile ocenjene kot pomembnejše kot drugi dve vrsti ocenjevanih veščin/kompetenc, medtem ko so bile tehnične/ekspertne veščine označene kot najbolj pogosto prisotne pri ocenjevanih menedžerjih. Od skupno 12 ocenjevanih osebnostnih značilnosti policijskih menedžerjev so bile najpogosteje izpostavljene tiste, ki jih lahko ocenimo kot negativne. Med socialnimi in demografskimi značilnostmi anketirancev in ocenjevanimi kompetencami avtorji niso ugotovili statistično značilnih povezav.

Omejitve/uporabnost raziskave

Večji in bolj reprezentativni vzorec anketiranih policistov bi dal tudi bolj relevantne rezultate za hrvaško policijo. Za večjo veljavnost rezultatov bi bilo treba v vprašalnik vključiti tudi druge osebnostne značilnosti in kompetence, tako da bi lahko analizirane vsebine bolj celovito ocenili.

Praktična uporabnost:

Upoštevaje omejitve raziskave so lahko rezultati študije uporabni pri prihodnjem izobraževanju in selekciji policijskih vodij.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Gre za prvo raziskavo o policijskem menedžmentu na Hrvaškem in verjetno eno prvih z uporabo Katzove teorije veščin v povezavi z uspešnostjo vodenja.

UDK: 351.74(497.5)

Ključne besede: policisti, policijski vodje, menedžment, kompetence, veščine, Hrvaška

Celoten članek

v angleščini