Javni video nadzor: zapleteno vprašanje za srbske zakonodajalce

Milan Žarković, Zvonimir Ivanović, Ivan Žarković

Namen prispevka:

Prispevek obravnava stanje in praktične težave pri uporabi javnega videonadzora za policijske in kazensko procesne namene.

Metode:

Temeljni pristop v prispevku je izvedba primerjalno-pravne analize srbskega sistema javnega video nadzora in uporabe posnetega materiala kot dokaza v različnih postopkih. V raziskavi smo preučili tudi reakcije glede uporabe posnetega materiala s strani različnih državnih organov, kot sta varuh človekovih pravic in komisar za informiranje javnega pomena in varstvo osebnih podatkov. Prikazani so tudi postopki in dejavnosti policije, ki se ukvarja s preiskavo kaznivega dejanja. Problematika je obravnavana tudi z vidika Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice in njihovo izvajanje v Srbiji.

Ugotovitve:

Rezultati predstavljajo različne perspektive uvajanja sprememb v srbsko zakonodajo. Vodijo tudi k razlagi strateško pomembnih odločitev in predstavljajo različne rešitve in pristope za izvajanje nadzora.

Praktična uporabnost:

Vsebina prispevka je tesno povezana s srbskim pravnim sistemom. Obenem pa so ugotovitve in predlagane rešitve splošne in uporabne tudi v drugih državah.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Čeprav so v Srbiji že bile študije, ki zajemajo javni videonadzor, pa so razvojne spremembe v nekaterih ključnih zakonih zaostajale. Prispevek te strateške pomanjkljivosti kritično obravnava.

UDK: 343

Ključne besede: nadzor, javni nadzor, javni video nadzor, Srbija, zakonodaja

Celoten članek

v angleščini