Naložbene prevare: viktimološki pogled

Mateja Bitenc

Namen prispevka:

Namen prispevka je povečati osveščenost javnosti o obsegu naložbenih prevar, njihovih značilnostih in vplivih na žrtve, o tem, kaj vse vpliva na to, da posameznik postane žrtev, ter na primerih pokazati znake, na podlagi katerih lahko prepoznamo naložbeno prevaro.

Metode:

Prispevek združuje teoretični področji viktimologije ter finančne kriminalitete. Gre za teoretičen prispevek, kjer so bile uporabljene metode deskriptivne in primerjalne analize ter sinteze. Za oblikovanje zaključkov smo uporabili znanstveno metodo sinteze, temelječo na kombinaciji induktivnega in deduktivnega sklepanja (inverzna dedukcija). Pri pregledu viktimoloških raziskav smo poudarek dali raziskavam, ki se ukvarjajo z žrtvami finančne kriminalitete, konkretno žrtvami naložbenih prevar.

Ugotovitve:

Naložbene prevare so problem družbe in problem posameznika. Različne študije kažejo, da je število ljudi, ki so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj, iz leta v leto večje. Tovrstna izkušnja se globoko zareže v življenje posameznika in ima na žrtev izredno negativen vpliv – tako v materialnem kot tudi v čustvenem, psihološkem in zdravstvenem pogledu.

V prispevku so predstavljeni najpogostejši tipi naložbenih prevar ter njihove značilnosti, ugotovitve raziskav o žrtvah naložbenih prevar, njihovih lastnostih, življenjskem slogu in okoliščinah, ki pomembno vplivajo na to, da posameznik postane žrtev naložbene prevare. Predstavljen je torej kontekst, znotraj katerega se zgodi naložbena prevara. Prispevek zaključujemo s pregledom nekaterih najočitnejših in najpogostejših znakov, na podlagi katerih lahko posumimo, da gre za naložbeno prevaro in ne za pravo naložbeno priložnost.

Omejitve/uporabnost raziskave

Viri oziroma raziskave, ki obravnavajo žrtve naložbenih prevar in druge finančne kriminalitete, so v primerjavi s študijami in raziskavami klasične, (»nasilne«) kriminalitete redkejše, saj je pozornost tako stroke kot tudi širše javnosti v večji meri namenjena žrtvam prav slednje, manj pa žrtvam t. i. beloovratniške nenasilne kriminalitete.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Prispevek je pomemben, saj se v zadnjem času predvsem na spletnih straneh in preko drugih prodajnih poti, kot so elektronska pošta, telefonski klici, organizacija brezplačnih prodajnih in informativnih srečanj za potencialne vlagatelje in podobno, pojavlja vedno več ponudb za vlaganje finančnih sredstev v različne naložbene priložnosti. Za nekaterimi od teh ponudb se skrivajo prevaranti, ki s profesionalnim pristopom in preslepitvenimi taktikami prežijo na potencialne vlagatelje. Prispevek je namenjen širši javnosti in ima namen opozoriti na prisotnost in velik obseg tega pojava ter opisati proces, kako do naložbene prevare sploh pride in kakšne so posledice, s katerimi se soočajo žrtve naložbenih prevar. Prispevek zaključujemo z opozorilom na nekaj najpogostejših (in najočitnejših) znakov, da gre pri finančni naložbi za naložbeno prevaro.

UDK: 343.72

Ključne besede: besede: naložbe, preslepitve, prevare, finančna kriminaliteta, žrtve, oškodovanci

Celoten članek