Pravna ureditev slovenske policije in občinskega redarstva

Saša Kuhar, Bojan Tičar

Namen prispevka:

Namen prispevka je prikazati pravno ureditev policije in občinskega redarstva ter zagotovljanje varnosti na lokalni ravni.

Metode:

Članek temelji na analizi zakonov, predpisov in pravne teorije. Uporabili smo opisno (deskriptivno) analizo veljavne zakonske in podzakonske ureditve (de lege lata).

Ugotovitve:

V Sloveniji ustava, zakoni in podzakonski akti točno določajo naloge, pooblastila in prisilna sredstva policije in občinskega redarstva. Sodelovanje med Legal Regulation of the Slovenian Police and the Municipal Warden Service policisti in občinskimi redarji je zakonsko opredeljeno in nujno za zagotavljanje varnosti na lokalni ravni. Zakonsko je določeno, da lahko redarji na občinski ravni opravljajo številne naloge policije, s čimer je policiji omogočeno, da se osredotoča na najbolj zahtevne naloge. Sodelovanje je pogosto, zaželeno in nujno potrebno.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Prispevek predstavlja pregled veljavne zakonodaje s področja policije in občinskega redarstva ter prikaže, kakšno je njuno sodelovanje, kar je nujno za zagotavljanje varnosti na lokalni ravni.

UDK: 351.74:34(497.4)

Ključne besede: policija, policijska dejavnost, občinsko redarstvo, lokalna skupnost, Slovenija

Celoten članek v angleščini