Zaupanje v policijo srbskih in slovenskih študentov prava: primerjalna perspektiva

Natalija Lukić, Vanja Bajović, Bojan Tičar, Katja Eman

Namen prispevka:

Na podlagi preteklih študij in spoznanj o legitimnosti in z njo povezanimi koncepti ter z analizo podatkov spletne ankete, ki je bila izvedena jeseni 2012 in spomladi 2013, članek predstavlja, kako študenti prava dojemajo zaupanje v policijo v Srbiji in Sloveniji.

Metode:

Izvedli smo sekundarno analizo podatkov iz spletne raziskave, ki so jo izvedli Meško in sodelavci leta 2013 v Srbiji in Sloveniji, ter jih analizirali z opisnimi in multivariatnimi statističnimi metodami (faktorska analiza, t-test in regresijska analiza).

Ugotovitve:

Ugotovitve kažejo, da študenti prava na splošno dvomijo v njihovo pripravljenost strinjanja z zakoni in sodelovanja s policijo. Rezultati razkrivajo nekoliko bolj pozitivno dojemanje legitimnosti policijske dejavnosti in njenih korelatov pri slovenskih študentih prava v primerjavi s srbskimi študenti prava. Podobno bolj pozitivno zaznavajo v Sloveniji tudi avtoriteto policije, zaupanje v policijo, postopkovno pravičnost in učinkovitost policije.

Omejitve/uporabnost raziskave

Rezultati omogočajo vpogled v zaupanje v policijo potencialnih bodočih strokovnjakov na (kazensko) pravnem sistemu v Srbiji in Sloveniji, ki kažejo tudi razlike med primerjanima državama.

Praktična uporabnost:

Policija bi si morala predvsem prizadevati za izboljšanje njihove učinkovitosti, pooblastil in procesnih pravic, da bi izboljšali zaupanje in legitimnost policijskega dela v posamezni državi.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Članek predstavlja zelo dobro izhodiščno točko za nadaljnje analize odnosov študentov prava do policije v Srbiji in Sloveniji. V zaključku avtorji razpravljajo o možnih rešitvah za izboljšanje odnosa med policijo in študenti prava.

UDK: 351.74/.76(497.11)(497.4)

Ključne besede: zaupanje, policija, študenti prava, Srbija, Slovenija

Celoten članek v angleščini