Nastanitev in reintegracija mladih prestopnikov: primer medresorskega akcijskega načrta za Malto

Lino Bianco

Namen prispevka:

Prispevek obravnava podporo pri socialnem vključevanju kot osrednji ukrep po izpustitvi mladih prestopnikov na prostost. Avtor se osredotoča na Malto, nekdanji protektorat in kolonijo Velike Britanije, od katere je država podedovala svojo upravno ureditev in izobraževalni sistem. Glede na statistične podatke Evropske komisije iz leta 2011 ima Malta najvišji odstotek mladih prestopnikov v Evropski uniji. Namen prispevka je ugotoviti, ali se je s finančnega vidika smiselno lotiti raziskav za pripravo protokola za nastanitev in reintegracijo mladih prestopnikov (angl. Young Offenders Housing and Resettlement Protocol) ter medresorskega akcijskega načrta za reintegracijo mladostnikov po izpustitvi na prostost.

Metode:

Raziskava temelji na kvantitativni analizi objavljenih in neobjavljenih podatkov malteške Službe za rehabilitacijo mladih prestopnikov (angl. Young Offenders Unit Rehabilitation Services). Pristop temelji na aktualni praksi in ugotovitvah iz Velike Britanije.

Ugotovitve:

Priprava protokola in medresorskega akcijskega načrta, ki sta ključna za učinkovito politiko na področju skrbi za mladostnike po izpustitvi na prostost, je finančno izvedljiva možnost za Malto. Stroški, ki nastanejo pri obravnavi povratnikov, so izenačeni s stroški financiranja priprave protokola in medresorskega akcijskega načrta ter vseh podpornih tehničnih poročil. V obdobju odplačevanja je mogoče doseči dodatno zmanjšanje stroškov, in sicer preko alternativnih virov financiranja, kot so denimo programi sofinanciranja Evropske unije.

Praktična uporabnost:

Priprava protokola in medresorskega akcijskega načrta, ki bi upoštevala vse vključene strani, tudi mlade prestopnike, predstavlja human način investiranja v narodov družbeni kapital. Kratkoročni, srednjeročni in dolgoročni vplivi takšne naložbe v družbeni kapital so pozitivni tako za prestopnike kot tudi za skupnost in žrtve kriminalitete.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Avtor prispevka ugotavlja, da so prizadevanja za vpeljavo učinkovitih politik na področju nastanitve in reintegracije mladih prestopnikov izvedljiv in stroškovno učinkovit preventivni ukrep proti povratništvu mladih prestopnikov.

UDK: 343.915(458.2)

Ključne besede: namestitev, povratništvo, kriminaliteta mladih, mladi prestopniki, reintegracija, Malta

Celoten članek v angleščini