Kazenska odgovornost in pregon borcev Islamske države v Iraku

Anica Ferlin

Namen prispevka:

Prispevek povzema delovanje Islamske države v Iraku in vključuje pregled kazenskega pregona s strani oblasti. Namen prispevka je razširiti strokovno znanje in predstaviti ukrepe, ki jih oblasti izvajajo za pregon borcev te teroristične organizacije.

Metode:

Uporabljena je bila deskriptivna metoda za pregled primarnih in sekundarnih virov ter interpretacijo podatkov, pridobljenih z intervjuji, ki prinašajo praktični vpogled na obravnavano tematiko.

Ugotovitve:

Rezultati kažejo, da je Islamska država v Iraku izvajala vojne zločine, zločine proti človeštvu in genocid. Na mednarodni ravni do danes za te zločine še ni odgovarjal noben posameznik. Ker Irak ni partner v določenih mednarodnih instrumentih, kazenski pregon tovrstnih dejanj ni mogoč v državi, kjer so bila dejanja izvršena. V Iraku se tako izvajajo procesi po protiteroristični zakonodaji, pri čemer je opazna odsotnost nacionalne strategije za pregon osumljenih borcev Islamske države. Razpoložljivi podatki kažejo na kršitve pravic osumljencev v procesu kazenskega pregona in potrebo po kategorizaciji osumljencev glede na resnost kaznivih dejanj, ki je do določene mere uvedena zgolj v iraškem Kurdistanu. V proces reintegracije borcev Islamske države je treba poleg kazenskega pregona vključiti tudi deradikalizacijo. Oblikovati je treba postopke za deradikalizacijo posameznikov in njihovo ponovno vključitev v družbo, na ravni družbe pa nasloviti dejavnike tveganja, ki bi lahko vodili k radikalizaciji, ter vzpostaviti mehanizme za zaznavanje in preprečevanje radikalizacije.

Praktična uporabnost

Prispevek identificira nekatere pomanjkljivosti, povezane s kriminalizacijo in kazenskim pregonom Islamske države v Iraku, ter nakazuje smer potrebnih nadaljnjih potrebnih praktičnih ukrepov, ki jih bi bilo treba izvesti za učinkovit in pravičen pregon borcev Islamske države ter zmanjšanje tveganja ponovne radikalizacije.

Izvirnost prispevka:

Vsebina prispevka obravnava relativno neraziskano področje in v določenem delu temelji na izvedenih intervjujih s predstavniki oblasti v iraškem Kurdistanu, v katerih so bili izpostavljeni izzivi, ki jih bo treba nasloviti v prihodnosti. Ključne besede: kazenski pregon, vojni zločini, zločini proti človeštvu, genocid, Islamska država, Irak

UDK: 343.1:341.322.5(567)

Ključne besede: kazenski pregon, vojni zločini, zločini proti človeštvu, genocid, Islamska država, Irak

Celoten članek (v angleščini)