Uporaba strokovnih prijemov pri osebah z zdravstvenimi težavami – policijski vidik

Branko Gabrovec, Tilen Zupan, Srečko Felix Krope, Branko Lobnikar

Namen prispevka:

Namen prispevka je ugotoviti, ali policisti menijo, da imajo na voljo dovolj strokovnih znanj za obvladovanje nasilnega pacienta. Cilj je ugotoviti dejansko usposobljenost policistov za obvladovanje nasilnega pacienta ter ugotoviti prednosti in slabosti pri kompetencah policistov pri obvladovanju nasilnih.

Metode:

S pomočjo kvantitativne metode raziskovanja, kjer je bil za metodo zbiranja podatkov prilagojen vprašalnik Gabrovca idr. (2014), smo ugotavljali stanje usposobljenosti policistov za obvladovanje nasilnega pacienta.

Ugotovitve:

Ker obravnava nasilne osebe ni enaka obravnavi nasilne osebe z zdravstveno težavo ali pod vplivom drog oziroma zdravil, je pomembno, da je obravnava takšne osebe drugačna in prilagojena. Tako zdravstveni delavci in policisti pogosto sodelujejo pri obravnavi nasilnih bolnih oseb in se medsebojno dopolnjujejo. V mnogih primerih pa se zgodi, da so policisti prvi na kraju intervencije in so sami soočeni s takšno osebo. Specifičnost situacije narekuje potrebo po dodatnem znanju in usposabljanju za uspešno izvedbo policijskega postopka na način, da ta ne bo ogrozil kasnejšega tretmajskega postopka s pacientom. V analizi smo ugotovili, da je znanje policistov za obravnavo nasilnih oseb, ki imajo zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil, pomanjkljivo ter da niso deležni ustreznih usposabljanj.

Omejitve/uporabnost raziskave

Raziskava je bila opravljena na območju ene izmed osmih policijskih uprav v Sloveniji. Frekvenca postopkov policistov z nasilnimi osebami, ki imajo zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil, je podobna kot na območju ostalih policijskih uprav, zato lahko (z zadržkom) ugotovitve posplošujemo na celotno območje Slovenije.

Praktična uporabnost:

Prispevek podaja ugotovitev dejanskega stanja usposobljenosti policistov pri ukrepanju v postopkih z obravnavano kategorijo oseb in daje osnovne informacije policijskim vodjem za nadgradnjo programov usposabljanj in izobraževanj s področja izvajanja policijskih pooblastil.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Prispevek analizira novo neraziskano področje dela policije. Gre za izvirno delo na tem področju in lahko pomeni osnovo za nadaljnje raziskovanje.

UDK: 351.741:614.253.8

Ključne besede: nasilje, pacienti, policija, strokovno sodelovanje, telesna sila, prisilna sredstva

Celoten članek (v angleščini)