Prevzem naprednih tehnoloških rešitev v slovenskih zasebnih varnostnih podjetjih

Miha Dvojmoč, Patricija Lunežnik, Kaja Prislan

Namen prispevka:

Uporaba naprednih tehnoloških rešitev v varovanju je eden od aktualnih razvojnih trendov v sektorju zasebnega varovanja. Predstavlja priložnost za nadgradnjo varnostnih storitev in reševanje kadrovskih težav, s katerimi se soočajo zasebna varnostna podjetja. Namen prispevka je predstaviti potenciale sodobnih tehnoloških rešitev za nadgradnjo varnostnih storitev in premagovanje sodobnih izzivov na področju zasebnega varovanja.

Metode:

Za namen študije smo opravili intervjuje s predstavniki slovenske stroke zasebnega varovanja, da bi ugotovili aktualne izzive v sektorju zasebnega varovanja, njihova stališča do sodobnih tehnologij in njihovo izvedljivost v praksi. Intervjuji so bili opravljeni na sedežih podjetij anketirancev poleti 2019. Skupno so bili opravljeni štirje intervjuji.

Ugotovitve:

Rezultati kažejo, da splošne težave na trgu dela pomembno vplivajo na zasebne varnostne službe v Sloveniji, pomanjkanje kompetentnega kadra pa vodi v neurejene delovne pogoje in nezmožnost zagotavljanja kakovostnih storitev varovanja. Z uvedbo naprednih tehnoloških rešitev bi lahko rešili ključne operativne izzive ter optimizirali finančne in kadrovske vire.

Omejitve/uporabnost raziskave

Ena od omejitev študije je majhno število intervjujev. To omejitev smo poskušali preseči s skrbno izbiro intervjuvancev in s temeljitim, poglobljenim intervjujem.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Študija obravnava aktualna in pomembna vprašanja ter se povezuje s koncepti digitalizacije podjetij. To je tema, ki je pomembna tako v javni kot zasebni policiji. Prispevek tako nadgrajuje in dopolnjuje obstoječa znanja s tega področja.

UDK: 351.746.2

Ključne besede: zasebna varnostna podjetja, trendi razvoja, napredne tehnološke rešitve, tehnično varovanje, kadrovska vprašanja

Celoten članek (v angleščini)