Uporaba orodij za pridobivanje podatkov iz javno dostopnih virov v okviru konkurenčne obveščevalne dejavnosti v podjetjih

Žiga Primc

Namen prispevka:

Namen prispevka je s pomočjo sistematičnega pregleda literature ugotoviti uporabnost orodij za pridobivanje podatkov iz javnih virov v okviru konkurenčne obveščevalne dejavnosti v podjetjih. Na podlagi analize obstoječega stanja želimo izpostaviti vsebine za nadaljnje raziskovanje.

Metode:

Narejen je bil sistematični pregled literature po metodi PRISMA v bazah podatkov Scopus in IEEE Xplore. V končni pregled je bilo vključenih 23 prispevkov, ki so bili objavljeni med letoma 2011 in 2021.

Ugotovitve:

Področje pridobivanja podatkov iz javno dostopnih virov se v zadnjem desetletju razvija izjemno hitro, kar gre pripisat predvsem hitremu tehnološkemu razvoju, digitalizaciji poslovanja organizacij ter neizmerljivim količinam podatkov, ki se vsakodnevno znajdejo na internetu. Odkrivajo se nova področja uporabe pridobivanja podatkov iz javno dostopnih virov, razvijajo se učinkovitejša orodja za avtomatizacijo procesov. Obstoječe študije izpostavljajo pomembnost konkurenčne obveščevalne dejavnosti z uporabo pridobivanja podatkov iz javno dostopnih virov za organizacije, hkrati pa ugotavljajo pomanjkanje usposobljenega kadra in programskih rešitev za optimalno poslovno uporabo.

Uporabnost raziskave

Ugotovitve prispevka nudijo vpogled v raziskovalno dejavnost na področju konkurenčne obveščevalne dejavnosti ter lahko služijo kot osnova za raziskovanje tega področja. V prispevku so izpostavljene raziskovalne vrzeli in oblikovana izhodišča za prihodnje raziskave.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Gre za prvi sistematični pregled literature na področju uporabe pridobivanja podatkov iz javno dostopnih virov za namen konkurenčne obveščevalne dejavnosti kot podpore za boljše odločanje v poslovnih okoljih.

UDK: 004.6

Ključne besede: pridobivanje podatkov iz javno dostopnih virov, konkurenčna obveščevalna dejavnost, sistematični pregled literature, orodja, javni viri

Celoten članek (v angleščini)