Kako izobrazba oblikuje dojemanje kibernetske kriminalitete? Anketa med študenti računalništva in prava o izbranih spornih vprašanjih

Andrzej Uhl, Andrzej Porębski

Namen prispevka:

Zaradi tehničnih razsežnosti kibernetske kriminalitete in njenega nadzora je ta za mnoge kriminologe neprijetna tema. Sprejemanje semantičnega (pravnega) ali sintaktičnega (tehničnega) pogleda na kibernetsko kriminaliteto, kot ga je oblikoval McGuire, lahko privede do različnih zaključkov. Namen članka je preučiti, kako vidiki in ustrezna izobrazba oblikujejo mnenja o kibernetski kriminaliteti in politiki kibernetske kriminalitete.

Metode:

Da bi odgovorili na raziskovalno vprašanje, smo najprej pripravili neizčrpen pregled obstoječe kritične literature o nekaj izbranih spornih vprašanjih na tem področju, vključno s kibernetskim vigilantizmom, spletnimi stranmi za izmenjavo datotek in političnimi hekerskimi napadi. Na podlagi teh področij smo razvili spletno anketo, ki smo jo pozneje razdelili med študente prava in računalništva ter v “nekibernetsko kontrastno skupino”, ki je vključevala predvsem študente filologije in filozofije.

Ugotovitve:

Statistična analiza je razkrila razlike v pristopu k večini vprašanj, ki so včasih odvisne od letnika študija in spola. Na splošno so anketiranci zelo podpirali internetno vigilanco, osredotočanje na kibernetske zločine močnih in odprt dostop do kibernetske varnosti. Študenti računalništva so izrazili manjši strah pred kibernetsko kriminaliteto in pogosteje odobravali hektivizem, medtem ko so študenti prava potrdili konservativno vizijo avtorskih pravic in pokazali večjo kaznovalnost do kibernetskih prestopnikov. Zanimivo je, da so študenti računalništva svoj strah pred kibernetsko kriminaliteto najredkeje prenesli v kazenske zahteve.

Praktična uporabnost

Ugotovitve podpirajo razlikovanje različnih pripovedi o kibernetski kriminaliteti, saj kažejo vpliv poklicne socializacije na izražena mnenja. Pozivajo k zavestnemu interdisciplinarnemu pristopu k tej temi in bi jih lahko dopolnili s celovito kvalitativno raziskavo dojemanja kibernetskih groženj.

Izvirnost/pomembnost prispevka:

Avtorji želijo prispevati k razumevanju konstrukcije kibernetske kriminalitete na meji kazenskega prava in računalništva. Poleg tega predstavljamo izvirne podatke, ki razkrivajo različne poglede prihodnjih strokovnjakov na obeh področjih na sorodna vprašanja.

UDK: 343.3/.7:004

Ključne besede: kibernetska kriminaliteta, kibernetska viktimizacija, kibernetska kaznovanost, internetna kriminaliteta

Celoten članek (v angleščini)