Vabilo na predavanje


A LEGAL LORD OF WAR?
UNDERSTANDING AN ARMS DEALER BIOGRAPHICALLY

Dr. Yarin Eski, Vrije Universiteit Amsterdam

26. maj 2022, ob 16. uri

Fakulteta za varnostne vede (predavalnica 8), Kotnikova ul. 8, Ljubljana

Osrednja tema predavanja bo knjiga A Criminological Biography of an Arms Dealer avtorja dr. Yarina Eskija. Knjiga opisuje zgodbo o Constantineju, trgovcu z orožjem, ki ima vsa potrebna dovoljenja in licenco za takšno prodajo. Torej, gre za legalno trgovino z orožjem. Pa vendar, to ni posel kot vsak drug. Je posel, okoli katerega se krešejo mnenja javnosti in, kot pove sam Constantine, ga celo nekateri sorodniki vidijo kot zlobnega.

Dolga leta je veljalo, da se trgovina z orožjem in njeni trgovci tesno prepletajo z organiziranim kriminalom, globalnim terorizmom, vojnami in celo genocidom. Pa je res vedno tako? Tako v javni debati kot tudi v akademskih krogih so trgovci z orožjem razumljeni kot nemoralni, saj ustvarjajo profit iz konfliktov in prodaje orožja – torej sredstev, ki ubijajo. Ob tem je presenetljivo malo zanimanja za življenjske zgodbe trgovcev z orožjem. Predavanje in knjiga dr. Eskija prinaša v znanstveno obravnavo vpogled, ki ga drugače nismo vajeni. Ob slikanju življenjske zgodbe Constantineja prikazuje  tudi zgodbo o naših družbah in pokaže zakaj in kako demoniziramo določena dejanja ter poklice.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Predavanje je brezplačno. Za udeležbo je potrebna predhodna prijava na ajda.sulc@fvv.uni-mb.si.


Dr. Yarin Eski je docent na Univerzi Vrije v Amsterdamu. Pred tem je več let poučeval na Liverpool John Moores University. Je avtor številnih znanstvenih člankov, urednik zbornikov (npr. Genocide and Victimology) in avtor monografij (Policing, Port Security and Crime Control; A Criminological Biography of an Arms Dealer).