Digitalna identiteta

Študent ob vpisu na Univerzo v Mariboru dobi enotno digitalno identiteto, ki mu omogoča dostop do različnih storitev, ki jih omogoča Univerza ter Arnes AAI.

Več o digitalni identiteti, prevzemu, spremembi gesla, kako ponastaviti pozabljeno geslo si lahko preberete na spletni strani it.um.si.


Eduroam (education roaming) je skupek brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti in zaposleni na Univerzi v Mariboru se lahko brezplačno prijavijo v Eduroam na vseh članicah UM, kot tudi na drugih izobraževalnih institucijah v Sloveniji in svetu. Za prijavo se uporablja digitalna identiteta UM.

S priklopom na omrežje Eduroam sprejemate tudi pravila dopustne rabe.

Namestitveni paket najdete na strani Eduroam CAT. Namestitveni paket omogoča enostavno nastavljanje omrežja Eduroam na različnih operacijskih sistemih za namizne računalnike (Windows, Linux, macOS) ter mobilnih napravah.

Več informacij

Več informacij o digitalni identiteti, elektronski pošti EduRoam-u in aplikacijah, ki so na voljo študentom si lahko preberete na spletni strani it.um.si.
it.um.si

Aplikacije

  • AIPS - Akademski informacijski podsistem Univerze v Mariboru (AIPS) je namenjen podpori pedagoškemu procesu na Univerzi v Mariboru.
  • Učno e-okolje Moodle UM je na voljo vsem študentom Univerze v Mariboru.
  • Katalog študijskih programov in učnih enot je del AIPS-a in prikazuje izvedbo študijskega programa za izbrano leto in izbran način študija.
  • Aplikacija Mednarodna izmenjava študentov je namenjena študentom Univerze v Mariboru, ki odhajajo na izmenjavo (študij ali prakso) v tujino ter študentom tujih univerz, ki prihajajo na izmenjavo na Univerzo v Mariboru.

Več o aplikacijah si lahko preberete na spletni strani it.um.si.

Arnes AAI

Z uporabo digitalne identitete lahko dostopate tudi do storitev Arnes federacije AAI, kot so:

Vse storitve Arnes AAI.

Microsoft

Elektronska pošta

Ob prevzemu digitalne identitete pridobite univerzitetni e-poštni naslov. Nanj boste prejemali vsa sporočila z Univerze, med drugim tudi obvestila fakultete in sporočila iz sistema AIPS, zato ga redno spremljajte.
Za dostop preko brskalnika obiščite naslov https://mail.student.um.si/ (prijavite se z digitalno identiteto), za uporabo univerzitetne e-pošte na drugih odjemalcih in napravah, pa si preberite navodila.

Aplikacije Microsoft Office 365 ProPlus

Študenti imate dostop do brezplačnih licenc za programsko zbirko Microsoft Office 365 ProPlus. Gre za programsko opremo, ki vključuje Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneDrive, OneNote, Publisher, Access in Lync. Dostop do aplikacij je možen z digitalno identiteto.

Poleg naštetih namiznih aplikacij so vam na voljo tudi: SharePoint Online, Teams, Forms, Sway, Flow, Video, Project Online Premium, Power BI

Microsoft Imagine

Študenti FVV imajo na voljo tudi brezplačen dostop do licenčne programske opreme Microsoft za namen raziskovanja. Med drugim so na voljo namizni in strežniški operacijski sistemi Windows, ter Microsoft Visio in Microsoft Project.

Dostop je možen z digitalno identiteto. Preberite si tudi pravila in pogoje uporabe, ter smernice uporabe na spletni strani Microsoft Imagine.

Kontakt

Vodja enote za informacijski sistem

2N-15

01 3008 329